Råder det vetenskaplig konsensus kring klimatfrågan?

Råder det vetenskaplig konsensus kring frågan att den globala uppvärmningen orsakas av mänskliga utsläpp av växthusgaser? Självklart är det så. Det är ett vetenskapligt faktum. Hur stor är denna konsensus? Tidigare talade man om 97% men i själva verket är den större än så. I en stor metastudie av mer än 56 000 vetenskapliga artiklar i frågan gjorda av klimatforskare hamnar siffran på 99,94%. Man kan säga att enigheten är total.

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0270467617707079

I klimatförnekarnas värld fungerar dock världen på ett annat sätt. De har skapat en egen heltäckande logik så att de, även om de har vetenskapen mot sig, ändå alltid får rätt. Logiken fungerar så här:

1. Om det råder vetenskaplig konsensus kring X är det något misstänkt med X. Man kan inte vara så enig i en fråga. Forskarna har antingen en politisk agenda eller är köpta.

2. Om det finns någon eller några procent som inte håller med om X så..Se där! Vetenskapen är inte överens! Det finns tveksamheter kring X! X är inte sann!

Så simsalabim: Vetenskapsförnekaren får alltid rätt!

Argumentet att klimatforskarna är köpta dyker ständigt upp. De sägs få betalt av samhället för att sprida klimatalarmism så att staten kan börja kontrollera folk. 99% är köpta är en vanlig procentsats som dyker upp (antagligen menas att de som kommer fram till att det finns mänskligt orsakade klimatförändringar är köpta med de återstående en procenten som förnekar detta inte är köpta). De stackarna som med sin forskning vill visa att det inte finns några klimatförändringar får inga pengar. Så fungerar förstås inte vetenskapen och jag har hittills inte sett någon klimatförnekare lägga fram något som skulle kunna ens likna något belägg. De antar bara. I själva verket är det så att de enda som har intresse av att påverka forskningen är de stora olje-, gas- och kolföretagen.

https://www.etc.se/klimat-miljo/oljejattar-satsar-miljoner-att-morka-klimathotet

Det dyker ibland upp en petition bland klimatförnekarna som ska visa att det inte råder vetenskaplig konsensus. Det kan heta så här: ”Här hittar du 31,487 forskare med detaljerad CV som intygar att en konsensus inte existerar”. Det låter ju intressant eller hur? Petitionen heter Global Warming Petition Project och finns här:

http://www.petitionproject.org/signers_by_last_name.php?run=O

Här har vi alltså 31 487 forskare som säger att det inte finns någon konsensus. Det låter lovande. Börjar man granska det hela visar det sig att det räcker att du har en motsvarande filosofie kandidatexamen i något ämne som har med vetenskap att göra för att kvalificera sig. Du kan alltså vara exempelvis byggnadsingenjör för att kunna skriva på. Det är alltså inga, eller få, aktiva klimatforskare som skrivit på. Bara personer som gått en universitetsutbildning i något vetenskapligt. Det visar sig dock vara värre än så. På listan finns personer som medlemmar i Spice Girls och Star Wars. Endast 12% har någon slags examen i något som rör jorden, atmosfären eller miljön.

https://www.snopes.com/fact-check/30000-scientists-reject-climate-change/

https://www.politifact.com/factchecks/2017/sep/08/blog-posting/no-30000-scientists-have-not-said-climate-change-h/

Om någon inte litar på ovanstående källor så kan jag varmt rekommendera att du går in och kollar olika namn. Det är underhållande. Där finns exempelvis Mike August, filmproducent, Robert Schrader, någon slags resefotograf. Man kan hålla på hur länge som helst.

Projektet drivs av politiska intressen. Petitionen startades av Arthur B. Robinson, en konservativ politiker med en doktorsexamen i biokemi.

Ett annat problem med petitionen är att de flesta namn tillkom runt 1998. Efter det har den vetenskapliga konsensusen ökat drastiskt. Flera av personerna som skrivit under har dött, de som kanske ångrar sig kan inte få det ogjort etc. Av de 26 Scientific American kunde identifiera ville endast 11 stå kvar på listan. Så petitionen som skulle visa att det inte råder konsensus i frågan faller ihop som en korthög på marken.

Annars brukar ”debatten” med olika förnekare se ganska lika ut. De slänger fram någon kurva som visar att koldioxidhalten för si så där 400 miljoner år sedan minsann var mycket högre än nu och jorden överlevde! Problemet är att den övriga mixen av gaser i atmosfären var radikalt annorlunda då jämfört med nu vilket gör att jämförelsen inte går att göra. En annan typisk kurva man kan få slängd på sig är en sådan

här:

Det visar sig att grafen visar temperaturen fram till 1855. Det erkänner författaren också men struntar i att tala om det i tabellen. Om den skulle visa temperaturen fram till idag skulle det se helt annorlunda ut. Grafen är med andra ord mycket missvisande.

https://mathsnilsson.se/2019/05/29/kampen-om-gronland/

De senaste veckorna har varit katastrofala för Indien, Sri Lanka, Östafrika (det har inte regnat på ett par år), för Europa, Iran, USA – där 100 miljoner människor är drabbade. Floder torkar ut, skördarna i Italien har minskat drastiskt pga svår torka, skogsbränder plågar länder som Portugal, Spanien, Frankrike och Tyskland. Nya värmerekord sätts. Att ägna sin tid åt en meningslös ”debatt” med klimatförnekare känns som slöseri med tid. Jag har haft debatter med antivaxxare och kreationister och man hamnar i en liknande fälla. Det är som att slåss mot en hydra. Hugger man ett huvud så dyker det upp ett nytt men någon ny graf. En liten armé av självutnämnda genier står redo med nya ”bevis”.

Vi måste minska utsläppen av växthusgaser radikalt och vi måste börja med det nu. Om vi inte frivilligt fattar nödvändiga politiska beslut kommer klimatförändringarna radikalt omstöpa våra liv vare sig vi vill det eller inte. Det är i första hand politiska beslut som måste till. Det kan inte bara handla om privatmoral om att inte flyga, inte åka bil, inte äta nötkött etc. Politiken måste ändra villkoren så att det blir dyrt att släppa ut växthusgaser. Varför inte ransoneringskort för att flyga? Att man får exempelvis fem flygresor per liv att spendera. Att man slutar subventionera flygbränslen. Gör kött dyrare, tåg billigare och enklare, förändrar skogsbruket etc etc. Vi måste agera nu. Det handlar om mänsklighetens fortsatta existens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: