Är SD ett brunt parti?

Nyligen gjorde Jimmie Åkesson ut utfall mot Miljöpartiets språkrör Per Bolund i en partiledardebatt i SVT. Bolund hade kallat partierna på högersidan för blåbruna vilket fick Åkesson att gå i taket. ”Kallar du mig nazist? Menar du att jag är nazist?” rasade han. Man kan så här i efterhand undra hur planerat detta var. Bolund hukade tyvärr rätt rejält under utfallet. Han hade kunnat ge svar på tal på ett helt annat sätt än vad han gjorde.

Är SD ett brunt parti? Är Åkesson nazist? Huruvida Åkesson själv är nazist är oklart. Kanske, kanske inte. När han gick med i SD i slutet av 90-talet var partiet definitivt nazistiskt. Man använde ibland uniform och hade hakkors och retoriken var hätsk. SD grundades en gång av nazister. Med andra ord finns SD:s rötter i nazismen. Detta skiljer partiet från flera andra högernationalistiska partier i vår omgivning, som Dansk Folkeparti eller norska Fremskrittpartiet. Det är SD:s bruna förflutna. Till skillnad från Vänsterpartiet har aldrig SD gjort uppred sitt förflutna. V har författat två vitböcker i början av 90-talet där man gjorde upp med partiets kontakter med stalinistiska diktaturer. SD har aldrig gjort något liknande.

Är SD ett brunt parti nu? Ja, det är det. Det bruna finns representerat i partiets syn på samhället och historien. Den synen inkluderar klassiska fascistiska tankar kring en tidigare guldålder som blivit förstörd av några, i SD:s falla av muslimsk invandring och mångkultur. Guldåldern ska återupprättas av partiet, av folket som vaknar till insikt under partiets ledning. Partiet är också nationalistiskt och där finns idén om nationen, den svenska homogena kulturella identiteten som är hotad. Här finns uttalanden om att judar och samer inte är svenskar. Kulturer är monolitiska och förändras mycket lite över tid. Det gäller både den svenska kulturen som islam. Islam är mycket hotfullt för SD och muslimer har ungefär samma roll som judar hade under den tyska nazismen. De hotar den svenska nationen genom att muslimska invandrare föder för många barn, försöka inför sharialagar och muslimsk kultur i Sverige. De kostar för mycket pengar, tar våra jobb eller lever på bidrag. Varthän muslimer kommer i världen är de alltid samma. De vill erövra, ta över, sprida sin kultur, skapa ett kalifat under islam etc. Ibland finns konspirationsteorin om folkutbyte och skapandet av ett Eurabia. Men även om det finns delar av ett fascistiskt synsätt om världen så är inte SD ett uttalat fascistiskt eller nazistiskt parti om man ser till sådant som partiprogram. Vill man åt partiets bruna kärna så får man gå till vad enskilda partiföreträdare säger och har sagt de sista åren (se SD-citat.nu). Här finns ett stinkande hav av rasism, fascism, nazism, antidemokratiska tankar, misogyni, homofobi etc. Det handlar inte om medlemmar ute i periferin utan om högt uppsatta partiföreträdare runt om i landet.

Så även om Jimmie kanske inte är nazist gick han för inte så länge sedan med i ett nazistiskt parti som aldrig gjort upp med sitt förflutna. Han leder ett halvfascistiskt och rasistiskt parti med medlemmar och höga partiföreträdare som ständigt häver ur sig hat mot muslimer, mot mångkultur, mot homosexuella, mot svarta, mot demokrati etc. Partiföreträdare har även uttryckt sympatier mot Putin, Trump, Orbán etc. Så svaret på frågan är: Ja, SD är ett brunt parti. Eftersom M, KD och L sagt sig vilja samarbeta med SD kan man med fog tala om ett blåbrunt block.

Att den traditionella högern nu väljer att släppa in SD i den politiska värmen är, minst sagt, anmärkningsvärt. Det är vidrigt. Oomkullrunkeliga bastioner om att ta avstånd från rasism, att värna individens frihet från kollektivets förtryck etc har snabbt eroderat bort. KD och M tävlar om att ta efter SD:s politik. Man ägnar sig dessutom mycket åt att försvara SD. Kristersson går ut och säger att det inte spelar någon roll om det förekommer rasism i SD. ”Varje parti har sitt inre liv”. Svantesson säger att SD inte är ett rasistiskt parti och inte heller var det för fem år sedan när hon sa att det var rasistiskt. Hon tyckte det inte då heller fast hon sa så. Sonesson, en annan företrädare för M, förespråkar etnisk rensning och vill påbörja ett utvisande av invandrare. Man skulle kunna ge många fler exempel. Allt vittnar om ett fullkomligt politiskt och moraliskt förfall. Den traditionella borgerligheten vittrar ner till ett stinkande rasistisk moras där viljan att få makt är det enda målet. Sänkta skatter, fortsatt dränering av skattepengar till friskolekoncerners och vårdbolags skatteparadis, fortsatta privatiseringar och försämringar för arbetarklassen för det är kärnan i högerns sy på människor: De fattiga arbetar mer om de får mindre pengar och de rika arbetar mer om de får mer pengar.

Det är ett historiskt misstag att släppa fram ett parti som SD till makten. Förutom att den rasistiska och fascistiska smittan bevisligen spridit sig till den traditionella borgerligheten så kommer SD, när de väl fått makt, inte nöja sig med att bara vara ett stödparti. De vill vara en del av regeringsmakten. Det kan blir svårt att hindra denna utveckling då det mycket väl kan bli så att SD blir det största partiet på högersidan. Fascismen har historiskt och globalt alltid släppts in till makten av konservativa partier. Det skedde i Italien, Tyskland, Spanien, Chile etc. Låt det inte ske igen. Ta avstånd från rasism. Ta avstånd från fascistiska tankar, från hela det nationalistiska och rasistiska paradigmet. Rösta på partier som vill minska klyftorna i samhället, inte elda på dom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: