Definition av fascism

1. Myten om den ursprungliga gemenskapen. En gång i tiden var nationen enad, hel. En guldålder av gemensamma värden och strävanden som gjorde nationen rik eller heroisk.

2. Utpekanden av grupper eller ideologier som hotar den nationella gemenskapen, som har förstört guldåldern. Exempelvis kommunister, socialdemokrater, homosexuella, internationalism, feminism, judar, romer eller muslimer. Multikulturalismen kan också vara det onda. Myter skapas och sprids om att våldtäkter, gängkriminalitet, våld mot kvinnor etc är ett ”importerat” problem som inte fanns under guldålderns folkgemenskap. Nu för tiden pekas ofta muslimer istället för judar ut som ondskans krafter. Ofta finns också konspirationsteorin om folkutbyte med. Det finns en dold agenda, en hemlig plan, om att den vita europeiska befolkningen ska bytas ut mot en arabisk så ett Arabia ska uppstå istället för Europa.

3. Reningen. Med våld eller andra metoder rena nationen från de förstörande elementen eller de hotande ideologierna. I den mest extrema formen ultravåld, massdeportationer, avrättningar, förintelseläger och/eller krig. I mildare form utvisningar och borttagande av rättigheter, direktiv från staten om vad som är god konst, motarbetande av bidrag till vissa kulturformer, förbud mot att ”propagera” för homosexualitet, styrning av universitet, avskaffande av domstolars oberoende, angrepp på fri massmedia, angrepp på public service etc.

4. Korporativismen. Att det finns en organisk helhet i nationen där alla har roll att fylla för organismens fortlevnad och välmående. Ett förnekande eller bortseende från klass alternativt ett erkännande av klasser men att man då bejakar detta och ser klasserna som nödvändiga beståndsdelar i nationen. Personer i en viss klass har en viss roll. Exempelvis att arbeta hårt för nationen för någon i arbetarklassen. Nationen ses som den enda reella kollektiva enheten.

5. En distinkt skillnad mellan könen i deras uppgifter gentemot nationen/staten. Kvinnors uppgift är främst reproduktiv: att föda och ta hand om barnen, att sköta familjen, behaga mannen etc. Mannens ideal är potens, handlingskraft, politiskt deltagande, offentligt handlande. Hans roll är också att vara familjens överhuvud. I mer extrema former är mannen, om så krävs, kallblodigt våldsam för att försvara nationen mot hotande element.

6. Den virila mannen. Längtan efter den starke ledaren, Mannen, som ska genomföra reningen och återupprätta guldåldern igen så att det bara finns en kultur, en homogen kulturellt eller rasmässigt folkgemenskap.

1-4 är nödvändiga element. 5 är inte nödvändigt men är egentligen en följd av 4. Men det är möjligt att tänka sig en fascism utan punkten 5. 6 är inte heller en nödvändig punkt även om den är mycket vanlig. 5 och 6 hänger ihop.

1 är den fascistiska ideologins konservativa rot

2 är intoleransen

3 är våldets och handlingskraftens idealisering

4 är resten från (national-)syndikalismen

5 är patriarkatets arv

6 är antidemokratin i sin fulländning, patriarkatets yttersta fulländning.

Definitionen bygger i mångt på Henrik Arnstads definition av fascism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: