Var Robert Malone mRNA-vaccinets skapare?

En ständigt argument från antivaxxrörelsen är att ”skaparen av mRNA-vaccinet sagt att det under inga omständigheter får induceras i människor” Är detta sant? Har han sagt så? Är han mRNA-vaccinets skapare?

För det första så var Robert Malone en pionjär inom fältet. Han injicerade DNA och RNA i celler hos möss i hopp om att det skulle kunna leda till vaccin. Detta skedde redan i slutet av 80-talet. Vad som dock inte är sant är att han skapade vaccinet. Det var en lång väg mellan de första trevande försöken i slutet av 80-talet fram till det färdiga vaccinet 2020. Det är som ofta en kumulativ process. Hundratals forskare har varit inblandade. Många personer har varit viktigare än Malone. Malone har dock känt sig starkt förbisedd i efterhand, att hans insatser glömts bort eller tonats ner. Bitterhet. Dock har han fått all den uppmärksamhet han längtat efter hos antivacxinrörelsen och alt-rightrörelsen i USA, främst genom Steve Bannon. Där har han vädrat en skepsis inför vaccinet som lett till att han omfamnats av dessa. Dock har hans skepticism inte varit värre än att han själv tagit vaccinet.

Har Malone sagt att vaccinet aldrig får injiceras hos människor? Jag kan inte finna något sådant citat men andemeningen är korrekt. Det intressanta här är dock att vaccinmotståndarna här hittar en forskare som tycks stå på deras sida och som dessutom själv anser att han uppfunnit vaccinet. Alla andra hundratals forskare som deltagit i utvecklingen av vaccinet, som inte uttalat sig negativt på detta sätt, får givetvis ingen uppmärksamhet av antivaxxrörelsen.

Denna artikel bygger på en artikel i den ansedda tidskriften The Atlantic och kan läsas i sin helhet här: https://www.theatlantic.com/science/archive/2021/08/robert-malone-vaccine-inventor-vaccine-skeptic/619734/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: